Blog

Purple Pain

Gepubliceerd op:
12
October
2016
door:
Jim Faas

In stilte wordt veel pijn geleden. Ook door His Royal Badness Prince: zwaar verslaafd aan de fentanyl vanwege heftige pijnen in de heup. Naar verluidt door jarenlang op te hoge hakken te lopen om zijn geringe lengte te camoufleren. In de VS heerst een ongekende opioïdenepidemie.

In stilte wordt veel pijn geleden. Zelfs de groten der aarde ontkomen er niet aan. His Royal Badness Prince bleek zwaar verslaafd aan de fentanyl. Vanwege heftige pijnen in de heup. Naar verluidt door jarenlang op te hoge hakken te lopen om zijn geringe lengte te camoufleren. Een overdosis werd hem fataal. In de VS heerst een ongekende opioïdenepidemie. Dreigen hier Amerikaanse toestanden? Nee hoor, ze zijn er al!1 2  

Neem Ivo: een stevige dertiger, vitaal en gespierd. Vlotte babbel en goed gekleed. Zijn schoolcarrière verliep niet echt gladjes, maar hij sloot deze toch nog af met een havodiploma. Snoepte daarna aan enkele hbo-opleidingen. Maakte niets af. Daarna allerlei korte banen. Nooit echt succesvol.

Nu zit hij hier. Onderuitgezakt. Hij wil een uitkering, want hij heeft erg veel last van zijn rug. Chronische aspecifieke rugklachten, zo lees ik, met wat degeneratieve afwijkingen. Niet erg bijzonder.

Hijzelf denkt daar anders over: ‘ik kan zo niet werken.’ Met een van pijn vertrokken gezicht. Enkele uren inspanning op een dag is al te veel.

‘Zeg nou zelf, dokter. Welke werkgever neemt mij aan?’

Ik zeg niks. Maar denk er het mijne van.

In tussentijd lees ik door en stuit op iets opmerkelijks. Zijn medicatie. Naast de gebruikelijke paracetamol – acht per dag – nog eens drie andere pijnstillers.3 Eén voor de nek, de andere voor de rug en een derde voor pijn in zijn knie. Tramadol, oxycodon en diclofenac. Als bewijs stalt hij triomfantelijk alle doosjes voor mij uit op tafel.4

Ik hoop van ganser harte dat Ivo dit regiment pillen niet inneemt. Niet goed voor zijn gezondheid. Toch zijn ze stuk voor stuk voorgeschreven door artsen én afgeleverd door een apotheek. Weten die dat van elkaar? Daar heb ik mijn twijfels over. Vreemd.

Is het gebruik van sterke pijnstillers als tramadol en vooral oxycodon bij aspecifieke pijnklachten van het bewegingsapparaat sterk aan het toenemen? Waar is dat goed voor?

‘Sign ‘o’ the Times’?

Deze pijnstillers helpen niet bij dit type chronische klachten. De bijwerkingen zijn aanzienlijk. En verder is het niet uitgesloten dat dit zware geschut op de zwarte markt terechtkomt.

Mijn voorlopige conclusie: dit pillencircus wordt ingezet als munitie. Als bewijs dat het toch wel heel erg met je gesteld is én dat je met deze pijnklachten echt niet kunt werken. Grote kans dat dit consult niet harmonieus eindigt. Pfff…

Tenzij… het me lukt onze Ivo anders tegen zijn eigen werkelijkheid aan te laten kijken. Alles uit de communicatievaardighedenkast trekken dus! Ik probeer hem ervan te overtuigen dat hij beter af is met een goede fysiotherapeut. Of drie keer per week naar de sportschool. En zo snel mogelijk aan het werk natuurlijk. Om, na pak ‘m beet drie maanden harde work-out, het werk én zijn leven weer normaal op te pakken. Hij heeft per slot nog een heel werkzaam leven voor zich.

Nothing compares to that’.

Dank aan Joke Jonker voor de inspiratie

[1] Jan van Amsterdam et al. Forse toename voorgeschreven opioiden in Nederland. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159: A9245.  

[2] http://www.hhs.gov/sites/default/files/Factsheet-opioids-061516.pdf

[3] http://www.evidentlycochrane.net/paracetamol-widely-used-ineffective/

[4] Efficacy, tolerability, and dose-dependent effects of opioid analgesics for low back         pain: a systematic review and metaanalysis. JAMA Intern Med. 2016;176:958-68.

http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2522397

Download artikel